background image2
home | contact |
kaart en route

De Morvan

De Morvan is een landstreek 200 kilometer ten zuidoosten van Parijs.

Het is een granieten uitloper van het Centraal Massief met toppen tussen de 600 meter in het noorden en 900 meter in het zuiden. De hoogste top is de Haut-Folin (op sommige kaarten aangegeven als Le Bois du Roi) van 902 meter.

De naam “Morvan” stamt uit het Keltisch en betekent “Zwarte Berg”.

lesquatremoulins afbeeldingAls je door de Morvan trekt, zie je het landschap veranderen. Daar waar de noordkant veelal te beschouwen is als een coulissen-landschap, met mooie glooiende valleien, doorsneden door goed onderhouden hagen, afgewisseld met bossages, is het zuiden wat woester, met steile helling en stroomversnellingen, schilderachtige valleien en meren.

De rivieren Yonne, Cousin en Cure banen zich tezamen met talloze andere snel stromende beekjes een weg door de streek en maakten het landschap zoals het nu is: Puur, poëtisch en ruig.

Het is van oudsher een dunbevolkt en arm gebied. Dat eerste geldt nog steeds; in de jaren na de tweede wereldoorlog is er sprake geweest van een terugloop van het aantal inwoners als gevolg van de trek naar de grote stad.

Inmiddels stabiliseert het inwonertal enigszins, niet in de laatste plaats doordat de belangrijkste inkomstenbron naast de landbouw , het toerisme, een steeds groter aantal arbeidsplaatsen weet te creëren.

Wordt de Morvan dan overstroomt door toeristen?? Gelukkig niet, maar steeds meer Parijzenaars zijn op zoek naar” La France Profonde”, naar “le Campagne”, waar het leven nog goed is en de haast nog niet regeert.

Maar niet alleen Parijzenaars ook steeds meer andere Europeanen weten de weg naar de Morvan te vinden. Nederlanders, Belgen en Engelsen en Zwitsers (echter niet veel Duitsers) hebben de rijkdom van deze streek ontdekt en hebben er inmiddels een optrekje gekocht of komen er hun vakantie doorbrengen in één van de vele vakantiewoningen. 

Rondom de grote meren  (Lac de Pannecière en het Lac des Settons) zijn het voornamelijk dagjesmensen, die komen zwemmen of zonnebaden; meer naar het zuiden zijn de rustzoekende wandelaars en cultuuradepten in de meerderheid.

Parijse bleekneusjes

Arm was de Morvan zeker. In de negentiende eeuw en ook nog in het begin van de twintigste waren de Morvandiose Nourrices (voedsters) een befaamd “exportartikel”. Menig Parijs’ kind van goeden huize werd door een Morvandiose in zijn eerste levensdagen gevoed. Daarnaast werden Parijse bleekneusjes naar de Morvan gestuurd om daar op krachten te komen met veel buitenlucht en koeien- of schapenmelk.

Veel van die Parijse kinderen hebben dat verblijf in hun hart gesloten en komen wanneer zij “retraitée “ worden, terug naar het land waar zij een groot deel van hun jeugd hebben doorgebracht.

De Kelten

In de grijze oudheid was de Morvan het woon- en leefgebied van een Keltisch volk: De Eduens. Hun hoofdkwartier lag op de Mont Beuvray iets ten westen van het huidige Autun. In de negentiende eeuw werd hun nederzetting opgegraven door een plaatselijke amateur archeoloog. Bibracte zoals deze plaats heette is inmiddels uitgegroeid tot een waar pelgrimsoord voor de Fransen. Hier immers verenigde Vercengetourix alle Gallische stammen om ten strijde te trekken tegen Julius Ceasar.

Een strijd die overigens tijdens de slag bij Alésia (Departement Côte d’Or) in zijn nadeel werd beslecht.

Maar omdat Mitterand deze daad beschouwde, als de eerste poging om Frankrijk te verenigen en er daarom maar meteen een hypermodern museum voor oprichtte op de Mont Beuvray, is Bibracte een bezienswaardigheid geworden van de eerste orde.

Voor de echte francofiel is er zelfs een wandelroute aangelegd tussen Bibracte en Alésia.

Parc du Morvan

In 1995 is het Parc Naturel Regional du Morvan gesticht. Het doel was en is om de cultuur van de streek in de meest brede zin des woords zoveel mogelijk te behouden. Zo wordt industrie niet meer toegelaten, bestaande fabrieken (die er gelukkig nauwelijks zijn) moeten verdwijnen of aan zeer strenge eisen voldoen. Bio-vriendelijke manieren om landbouw en veeteelt te plegen worden gestimuleerd en ook de woningbouw in het gebied is streng gereglementeerd.

De Morvan kent veel bezienswaardigheden. Zo zijn er talloze grote en kleine kastelen. Die van Lentilly en Bazoches (dat van Maarschalk Vauban) zijn een bezoek meer dan waard.

In het gebied liggen ook talloze rotspartijen die vernoemd zijn naar één of meer specifieke eigenschappen ervan. Zo balanceert Le Pierre qui Vire (in de buurt van Quarre des Tombes en de gelijknamige Abdij) op slechts één steunpunt op de onderliggende rots en Le Bois Petrifiée  bij St-Leger sous Beuvray laat een verzameling versteende (fossiele) planten en bomen zien.
 

 

het weer
BourgondiŽ - vandaag
Slaapkamer 2
zwembad
DSC_9985.jpg
Woonkamer 2
DSC_9922.jpg